Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2009

Το WD TV Media Player απογυμνώνεται και δοκιμάζεται.

3 Νοεμβρίου, 2008 από τον Brett Burns

Το σαββατοκυριακο, η WD παρουσίασε σιωπηλά το WD TV HD Media. Είναι μια πολύ μικρή συσκευή (σκεφτέιτε δύο WD Passport 2.5 ιντσών εξ. Σκληρούς ο ένας πάνω στον άλλο) η οποία έχει όμως σημαντική επεξεργαστική ισχύ. Και το καλύτερο απ’ολα: Αγόρασα ένα στο Best Buy με $99.99 (Σημ. Εγώ το πήρα €99 από το E-Shop)

Ο σχεδιασμός της συσκευής είναι σχεδό ίδιος με τους WD My Book σκληρούς, έχει δύο εισόδους USB (μία στο πίσω μέρος και μία στο πλάι), μία έξοδο HDMI που υποστηρίζει αναλύσεις μέχρι 1080p60, μία έξοδο composite video (RCA),δύο αναλογικές εξόδους ήχου (RCA) και μία οπτική έξοδο ήχου SPDIF (οπτική ίνα). Υποστηρίζει δε, σκληρούς φορμαρισμένους σε FAT32, NTFS και HFS+ (no journaling).

Η σύνδεση με το υπάρχον σύστημα μου ήταν πολύ εύκολη. Η συσκευή δεν έχει μόνο οπτική έξοδο αλλά υποστηρίζη επίσης ήχο μέσω το HDMI, χωρίς όμως να υποστηρίζει bitstreaming για τα φορμά ήχου HD (περισσότερα γι’ αυτό αργότερα).

Στην αρχή, δεν περίμενα πολλά. Για μία συσκευή που έχει προτεινόμενη λιανική $129.99, τι μπορεί να περιμένει κανείς; Φαίνεται όμως ότι η WD αποφάσισε να προσθέσει υποστήριξη για, σχεδόν, όλα σε αυτή τη μικρούλα συσκευή σε αυτή τη μικρούλα τιμή. Από το site του κατασκευαστή:

Μουσική - MP3, WMA, OGG, WAV/PCM/LPCM, AAC, FLAC, Dolby Digital, AIF/AIFF, MKA
Φωτογραφίες -
JPEG, GIF, TIF/TIFF, BMP, PNG
Βίντεο -
MPEG1/2/4, WMV9, AVI (MPEG4, Xvid, AVC), H.264, MKV, MOV (MPEG4, H.264)
Playlist - PLS, M3U, WPL
Υπότιτλοι -
SRT (UTF-8)

Σημείωση, Δεν δοκίμασα όλα τα φορμά της παραπάνω λίστας μιά και έχω μετατρέψει όλα μου τα αρχεία σε mkv που πριέχουν βίντεο H.264 και ήχο AC3/DTS. Επίσης δεν δοκίμασα τις αναλογικές εξόδους.

Αφού το σύνδεσα στην τηλεόραση και τον ενισχυτή μου, σύνδεσα και έναν από τους σκληρούς μου. Το πρώτο πράγμα που παρατήρησα ήταν το πόσο άσχημο ήταν το Media Library. Μπορεί να είναι καλό για ανθρώπους με ανοργάνωτους σκληρούς, αλλά εγώ ξέρω ήδη την δομή των φακέλλων και προτιμώ απλά να βλέπω τους φάκελλους. Αφού απενεργοποίησα το “Media Library” στα System Settings, είχα μια φυσιολογική απεικόνηση των φακέλλων μου. Άλλαξα, επίσης, την απεικόνηση από “Thumbnails” σε “List” μια και είναι πολύ γρηγορότερο. Άλλο ένα setting που είναι σπουδαίο είναι να γυρίσετε το Audio Output σε digital, γιατί αλλιώς θα ακούτε μόνο δύο κανάλια κι ας έχετε συνδέσει την οπτική έξοδο.

Το πρώτο αρχείο που έπαιξα ήταν ένα show γραμμένο από την τηλεόραση σε ανάλυση 720p σε περίπου 5mbps, με ήχο AC3 (Dolby Digital 5.1) Μέχρι στιγμής όλα καλά. Ο ενισχυτής μου έδειξε ότι πέρναγε σήμα dolby digital και το βίντεο ήταν ομαλό.

Ένα πράγμα που παρατήρησα είναι ότι το ολοκληρωμένο αποκωδικοποίησης είναι το Sigma SMP8635LF κάνει ένα είδος επεξεργασίας του βίντεο γιατί παρατήρησα στα αρχεία 720p ένα sharpening ή edg enhancement το οποίο δεν μπορεσα να απενεργοποιήσω μια και μερικές φορές ήταν ενοχλητικό αφού πρόσθετε θόρυβο ειδικά στις «σκοτεινές» σκηνές. Αυτό όμως δεν ήταν πρόβλημα όταν άλλαξα την ανάλυση σε 720p.


Μετά, δοκίμασα ένα αρχείο 1080p, x264 με DTS ήχο σε MKV. Το bitrate ήταν περίπου 15mbps, και ειλικρινά περίμενα να κάνει κοψίματα. Ήμουν όμως λάθος, μια και το αρχείο έπαιξε κανονικά χωρίς κανένα πρόβλημα. Ο ενισχυτής μου, έδειχνε ότι δέχονταν σήμα DTS και το βίντεο έπαιξε κανονικά.
Μια και έπαιζα βίντεα σε 1080 και η συσκευή έδειχνε να παίζει σε 1080p60, δεν παρατήρησα να κάνει sharpening και μάλλον αυτό έγινε επειδή δεν έκανε μετατροπή και scaling στο βίντεο.

Με κάθε αρχείο που δοκίμαζα, ανέβαζα το bitrate, έτσι το επόμενο που δοκίμασα ήταν ένα mpeg2 με bitrate 25mbps (έπρεπε να το μετονομάσω σε .MPG μια και δεν αναγώριζε το .TS Σημ. Με το καινουργιο firmware αναγνωρίζονται κανονικά τα .TS) Ήταν ένα βίντεο 1080 από μια DTheater κασσέτα και έδειχνε πάρα πολύ ωραία. Η συσκευή έκανε πολύ καλή δουλειά με το deinterlacing/IVTC, όμως όταν άλλαξα την ανάλυση σε 1080i και άφησα την τηλεόραση να κάνει όλη τη δουλειά, παρατήρησα μια μικρή βελτίωση της εικόνας και η κίνηση ήταν ομαλότερη. Αυτό φαίνονταν καλύτερα στις σκηνές με αργή κίνηση της κάμερας.

Τέλος, δοκίμασα μερικα rips από Blu-Ray δίσκους. Η συσκευή αναγνώριζε τα αρχεία ISO αλλά δεν αναγνώριζει την δομή του Blu-Ray οπότε δεν έπαιζε τα συγκεκριμένα ISO αρχεία. Αποφάσισα λοιπόν να «βγάλω» από το ISO, το αρχείο m2ts και να δοκιμάσω αυτό και, προς έκπληξή μου, δούλεψε. Η συγκεκριμένη ταινία ήταν κωδικοποιημένη με AVC σε bitrate περίπου στα 30mbps. Το WDTV το έπαιξε χωρίς καν να ιδρώσει. Γρήγορη κίνηση με πολύ δράση, με μέγιστο bitrate μεγαλύτερο από 45mbps, η αναπαραγωγή ήταν άψογη. Αυτό ήταν, κόλλησα.

Μερικά θεματάκια:

1) Μερικές φορές το βίντεο δεν γεμίζει την οθόνη. Αυτό διορθώνεται εύκολα κάνοντας zoom-in και μετα zoom-out. Για κάποιο λόγο ο αποκωδικοποιητής δεν κάνει σωστό scale του βίντεο. Δεν γίνεται πάντα και φαίνεται ότι γίνεται τυχαία. Όταν ζουμάρω και ξεζουμάρω για να φτιάξει, η αναπαραγωγή του βίντεο γίνεται σωστά μέχρι το τέλος. Αυτό το θέμα είναι αρκετά ενοχλητικό και ελπίζω ότι θα φτιαχτεί.


2) Προσπάθησα να παίξω ένα MKV αρχείο που έιχε MPG βίντεο με AC3 ήχο ακκα δεν έπαιξε. Δεν είναι συνηθισμένο container το MKV για αυτού του είδους βίντεο αλλά θα έπρεπε να το παίξει.

3) Ανάλυση 1080p24 θα ήταν πολύ ωραία. Δεν θα έπρεπε να το περιμένω αυτό από ένα τόσο φτηνό μηχάνημα αλλά δεν νομίζω ότι είναι και πολύ δύσκολο να προστεθεί σε μια επόμενη αναβάθμιση του firmware.

4) Με πείραξε πολύ που δεν έχει δικτυακή σύνδεση. Αν έπρεπε να μαντέψω θα έλεγα ότι η WD το έκανε αυτό για να αγοράζει ο κόσμος τους σκληρούς της.

5) Τέλος, θα ήθελα να μπορούσε η συσκευή να αλλάζει αυτόματα την ανάλυση ανάλογα με την ανάλυση του βίντεο. Δηλ. Αν θέλω να δω ένα βίντεο 1080p, να γυρίζει η ανάλυση αυτόματα σε 1080p, αν θέλω δω ένα βίντεο 720p να γυρίζει η ανάλυση σε 720p. Καταλαβαίνετε τι εννοώ.

Συμπέρασμα:

Το WD TV αξίζει και το τελευταίο cent. Η ενέργεια που καταναλώνει είναι πολύ μικρότερη από ένα Home Theater PC. Είναι τελείως αθόρυβο. Παίζει 1080p αρχεία σαν να είναι κάτι πολύ απλό. Αν είστε σαν κι εμένα και περιμένατε μια συσκευή σαν και αυτή, σας λέω με σιγουριά ότι δεν θα το μετανοιώσετε αν το αγοράσετε. Ενώ έχω μερικά, μικρά, παράπονα, είναι πολύ καλή αγορά για $129.99 (€ 99)

Μεταφράση D.Z. με άδεια από τον Brett Burns

Translated and published under Licence.

Το αγγλικό κείμενο και περισσότερες φωτογραφίες θα το βρείτε στην διεύθυνση: http://maddhat.com/?p=31

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου